Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2008 18:52 - Относно творчеството и евристичното мислене
Автор: krivoshapkova Категория: Технологии   
Прочетен: 1997 Коментари: 5 Гласове:
2



Относно творчеството и евристичното мислене Айнщайн пише: 

„ За мен е несъмнено, че нашето мислене протича , отминавайки по същество символите (думите) и при това несъзнателно.>…..< висш дълг на физиците е търсенето на онези общи и елементарни закони, от които по чисто дедуктивен път може да бъде получена (постигната) картината на света. Към тези закони води не логическият път, а само интуицията, основана върху проникване в същността на опита”

/ А. Эйнштейн, физика и реальность, изд. „ Наука” , 1965, стр.133 /



Тагове:   мислене,   Относно,


Гласувай:
2



Следващ постинг

1. dimitarf - krivoshapkova - Имам един въпрос- възможно ли е п...
30.12.2008 00:46
'нашето мислене протича , отминавайки по същество символите (думите)' - психика е дума/име/символ/интерпретация/характеристика/разпознаване на цялост, която може би не е точно самостоятелна цялост...а случване - процес
вие къде и какво точно намирате за психика?
цитирай
2. krivoshapkova - Благодаря за въпроса!
30.12.2008 02:15
В момента точно това изследвам- какво е психика. Когато събера достатъчно материал и формулирам окончателното си мнение, ще Ви отговоря.:)
цитирай
3. gmihov - Коментар:
30.12.2008 05:54
В светлината на теорията за базовата същност на Вечността, нищо друго, като реалност, не може да даде по точна и по досдтоверна картина за същността на Вемира от неделимото и съхранимо триединство от: пространство - материя/_ вещество/- движение от което и в което произтича всичко, което реално съществува и което се намира във вичко от кванта до галактиките със своята обща обективна характеристика и характеристиките си , като: пространство , като матеря/ вещество/, като движение, необясними с нищо друго освен със собствената си същност, но обясняващи с общата си неделима същност всичко вечно и преходно.
Да се оспори това твърдение на теорията нужно е да се посочи фундамент, които да не е част от този фундамент на Всемира и всичко в него.
цитирай
4. cindy - Имам пост за интуицията
09.05.2009 22:46
и той, визирам Айнщайн интуитивно е прав! И не само :)
цитирай
5. krivoshapkova - да,cindy ,
10.05.2009 13:09
мисълта на Айнщайн е вярна, но този чисто интуитивен път на откритие , нещо ,което е несъмнено част от евристичното мислене, не може да се получи така, от пространството...може да не го осъзнаваме, но хрумването ,идеята, са резултата от рефлексивните процеси в мисленето. Обратното е невъзможно, защото човек оперира само и единствено с информационната структура на собственото си познание. Интуицията не е нищо друго, освен неосъзнат процес в съзнанието ни....казано накратко... Друг е въпросът за механизмите и отношенията между елементите на познавателната структура на всеки един от нас, начинът, по който е организирана информацията.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krivoshapkova
Категория: Технологии
Прочетен: 406990
Постинги: 115
Коментари: 458
Гласове: 8170