Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2009 20:48 - Ехооо! Има ли смисъл от образование или сами ще си търсим ехото, когато след години гърмът удари?!!!
Автор: krivoshapkova Категория: Технологии   
Прочетен: 3691 Коментари: 5 Гласове:
2

Последна промяна: 27.02.2009 20:49


Хайде да  разгледаме в реални граници проблемната тема. Предвижданите санкции и изменения в проектозакона за средното образование са напълно излишни и само ще предизвикат приказки, колкото да се запълнят няколко телевизионни предавания и няколко статии във вестниците.  Всичко в тази страна е на хартия,отчитаме дейност  ,без да има конкретно съдържание и ефект от нея. Ето пример:
1. Предвижда се до ІV клас да няма повтарящи  ученици. 
* Разбира се ,че няма да има! То и до сега нямаше. Защо ли? Защото за повтарящи ученици /второгодници/ училището не получава пaри и делегираният му бюджет започва да издиша. Който пожелае,може да провери тази учебна година,а и за миналата, къде и колко второгодници има ...и има ли въобще!
2.Предвижда се оценка за поведение и наличието на характеристика,т.е.досие на ученика. Те ще "ходят" след него и ще го поощряват да е примерничък и умничък ,че ще се вземат под внимание при кандидатстване в езикови и прочие гимназии и после във висши учебни заведения.
*Много шум за нищо- на учениците ,които така или иначе няма да кандидатстват и които утре ще окупират по градове и паланки ДСП, това въобще не прави впечатление.  Не прави впечатление и на останалите деца,защото децата в България намаляват и който не е кандидатствал,той не е влезнал било то в гимназия или в университет. Всяко дете е бройка, т.е.бройлер ,който носи парички. Със или без оценка за поведение ще е прието. Това се отнася и за университетите ,щом на всяка керемидка има не ж.п. спирка, а ВУЗ, филиал или подобие на колеж...
*За качеството на образование въобще няма да говорим. Tози въпрос  влачи след себе си цяла редица други- за учебните планове ,за учебните програми по предмети, за липсата на критерии за качество , за това,че мобилните групи на любимото министерство проверяват само  бройката на учениците и документацията. Hикой не се интересува от грамотността на учителите като такива ,от методическата им подготовка, да не говорим за грамотността на учениците...Олеле! Пак дойде ред на въпроса за второгодниците и бюджета... Омагьосан кръг... 



Тагове:   образование,


Гласувай:
2



1. анонимен - Добър ден
29.03.2009 09:42
Това е дългосрочен проект. Просто сега се вижда ефектът от дългите усилия на милите хора. Прости и неуки хора се управляват по-лесно. А тези, които могат и знаят или ще работят за тях или да си ходят. И да пращат от там парички на близките си.
---
Много добре изработен кръг.
Матьосници са го измислили и контролират изпълнението.
Единственият светъл лъч е - много са тъпи изпълнителите и правят грешки. Така има и нормални хора.
цитирай
2. eleonoraknyazheva - За жалост си много права.
04.04.2009 12:47
Но тъй като това устройва и родителите или поне повечето, никой не иска да разбутва вече познатите бразди...
цитирай
3. анонимен - Когато Мадона е идолът
03.09.2009 15:53
на няколко поколения българи, въпросът за смисъла от образование и промените в закона ще вълнуват все по-малко хора.
цитирай
4. krivoshapkova - Съгласна съм ,но
03.09.2009 19:00
въпросът не опира до Мадона. Бях на концерта, защото ми подариха билет. ...Няма да коментирам концерта . .. Проблемът не е в Мадона , а в многото "мадони" и подобни зрелища , които ни заливат. Този проблем засяга възпитанието. Нека не припознаваме възпитанието с обучението. Както е казал Конрад Аденауер -възпитанието е приоритет на семейството преди всичко. Постингът е за образованието . Проблемът на българското образование / и обучение/ е в липсата на качество- качество на учебните програми, качество на педагогическо взаимодействие, качество на организацията на работа...т.е. липсват критерии за качество-ясни ,точни, адекватни и проверуеми.
цитирай
5. анонимен - Съгласен съм
04.09.2009 07:48
Но в коментара си използвам " Мадона" алегорично, имайки предвид наложеното напоследък опорочено възприятие на истинските ценности във всички области на културата и особено в образованието. В боричкането за промени на всяка цена, се разсипа една изпитана в годините образователна система, която "творчески" се разруши, вместо да се доизгради съгласно съвременните по-модерни изисквания и постижения.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krivoshapkova
Категория: Технологии
Прочетен: 406896
Постинги: 115
Коментари: 458
Гласове: 8170