Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2011 15:07 - Продължение на предишната тема
Автор: krivoshapkova Категория: Технологии   
Прочетен: 3531 Коментари: 14 Гласове:
19

Последна промяна: 27.07.2011 15:08





Гласувай:
19



1. strianakiev - Възможно е разбира се...
29.07.2011 20:03
Това не е откритие на съвремената наука и технологиите с които разполага. Но дали това е смисълт на човешкото съществуване? Науката е отговаряла и ще отговаря на въпросите КАК и ПО КАКЪВ НАЧИН, но тя не е в състояние да даде отговор на въпроса ЗАЩО!!!!. Това прави религията.
цитирай
2. krivoshapkova - :)) Е, тук се разминаваме сериозно.
30.07.2011 11:56
Безсмъртието е откритие или ще бъде откритие точно на науката. Науката, познанието, са единствените възможни пътища за отговор на екзистенциалните въпроси. Единствено дълбокото разбиране и опознаване на света може да даде отговор на въпроса ЗАЩО?...
цитирай
3. strianakiev - Проследих внимателно и основно....
30.07.2011 14:25
публикациите на тази тема и трябва да кажа, че на пръв поглед всичко е наред...Съблазнителна перспектива. Да съм жив и здрав вечно...какво по хубаво от това. Безкраен празник...Хапване пийване, секс екскурзии в целия космос....Никакви ограничения...Какво може да иска човек повече от това? Как да не приемеш с възторг подобно предложение. И представете си това е възможно в обозримо време. Как да не се присединиш към подобна идея. Да си представим за момент, че това е "поредното" откритие на безсмъртието и то отново е станало факт. Какво би се променило в моя и Вашият живот? Адам и Ева са били безсмъртни а са пожелали да станат смъртни. Защо ли те са избрали пътя на познанието? Защо са избрали битуването в тяло? Нима те не са знаели, какво ги очаква? Нима смятае, че ние можем с нашите пет сетива, които си имат своите ограничения, да осезаем това, което ни заобикаля? Доколко това, което ни заобикаля е "реално" а не е плод само на наши човешки уговорки? В мен възникнаха още доста подобни въпроси и ентусиазма ми охладня. Защо ентусиазма ни да "овладеем" космосът така бързо се стопи? Какво се случи с програмата Аполо? Защо последните четри полета бяха осъществени тайно и скрито за цялото човечество? Защо последния полет на Аполо 20 бе сведен до ядрен взрив с който се ликвидирах всички "открития" направени на предишните полети? Нима е възможно човешкия разум да обхване това, което е създадено от Бог? Погледнете която и да е птица и се насладете на полета и. Няма никога да стане възможно да се създаде това съвършенство от човека. И най-интересното е все пак, че ние не се разминаваме, защото се движим в една посока. Науката е "открила" както казвате много неща и все още ще открива, но ако приемем това Ваше твърдение то възниква въпроса, кой съдаде тези "неща" и защо ги е скрил. Може би за да ги търсим? И най важното, каква е целта на това упражнение? И накрая защо ни е необходим вечен живот и добро нещо ли е това да си вечно жив?
цитирай
4. krivoshapkova - Привет, strianakiev!
30.07.2011 19:56
Още веднъж ще Ви обясня, че ние с Вас имаме принципни различия в светогледа. Нямам намерение да споря и да се впускам в излишни дебати, защото нито Вие ще убедите мен , нито аз- Вас. Всеки си има позиция. Аз уважавам Вашата, но не мога да обсъждам тези, в които аргументите са от рода " Адам и Ева" или на основа на притчи, религиозни митове и предания. Материализмът като светоглед не допуща наличието на Бог.
цитирай
5. strianakiev - Привет, уважаема krivoshapkova!
31.07.2011 18:57
Благодаря Ви за проявеното търпение. Обещавам Ви да не Ви безпокоя. Всеки от нас има право и възможността да отразява "действителността" според нивото си но няма право да пречи на другите. Доколкото схващам Вие не приемате друга представа за света освен така наречената "материалистична" и не сте докосната от съмнението, че тя може да не е истинска. Вие сте щастлив човек и би било престъпно от моя страна да създавам предпоставка да се съмнявате в своите представи за света. Желая Ви успех.
цитирай
6. cefulesteven - Дори и биологично, да е все още тр...
31.07.2011 19:35
Дори и биологично, да е все още трудно да се постигне, тялото е само хардуоер, самият живот е софтуоера. Използваме толкова малко от мозъка си, че сигурно ще ни стигне за едно шестстотин години. Достатъчно е да се поддържа записа върху него, едва ли за съвременните технологии е невъзможно, а и вероятно с времето ще се намери заместител и на мозъка, като носител на паметта. Мисля, че след по-малко от двадесет години ще е приложимо /а е възможно да има тайни лаборатории, в които вече се прави, на експериментално ниво/. Няма и незаменим орган. Синтетичните ще станат дори по-прецизни. Проблемите ще си останат морални. Първо и основен риск: от дехуманизация. Това и разработвам сега, в антиотопичните си социални сатири. Второ: обществените порядки. Това ще е напълно различен свят. Безсмъртните хора ще имат съвсем различна психика, тепърва ще се изпита необходимост от нови философски течения. За да не е край, а начало на човечеството, необходими са технологични разработки във всяка друга сфера, социални взаимоотношения, каквито сега дори е трудно да си представим, ако е възможно изобщо. Излишно е да споменавам, че ще трябва да се мисли за колонизация на космоса. Може би, ще се стигне до там, че дори ще трябва да се създадат не само безсмъртни, а и устойчиви при различни от земните условия хора. Например такива които могат да живеят при температура 500 градуса и да дишат това, което земен човек би убило за секунда, че да колонизират Венера. А още не сме стигнали до Марс. Луната я виждам, като един огромен парник, под който условията са близки до тези на земята, като се изключи слабата гравитация. Ще трябва да бъде населен и океана, и полярните шапки. Но за да се постигне това, което не е невъзможно за технологията, съзнанието и разбиранията на човек, трябва да се променят, без да се е дехуманизирал, което при всички улеснения и при безсмъртие, ще е много, много лесно.
цитирай
7. krivoshapkova - :))
01.08.2011 09:41
Привет, strianakiev! Наистина съм щастлив човек, Вие- също. Не е важно , че хората се разминават и парадигмата им за света е различна. Важно е, че имат такава. Поздрав!
цитирай
8. krivoshapkova - Здравей, cefulesteven!
01.08.2011 09:46
Напълно споделям мнението ти. Наистина е необходима нова философия, защото без нея технологиите ще изиграят лоша шега на човечеството. В момента разработките са насочени в тази посока, а това не е лесна задача. Ще се радвам , ако обменяме идеи. Поздрав!
цитирай
9. strianakiev - Дали ни е нужна "нова философия"...уважаеми cefulesteven...
06.08.2011 14:07
Лично аз не виждам свръзката между технологиите и философията. Технологиите имат свой предмет на изследване и прилагане докато философията няма предмет на изследване или просто казано не е наука. Типичен пример може да бъде така наречената Марксистко-Ленинска философия. Никога философията не е била двигател на промените в нашия свят. Всички философски течения се провалиха и доказаха своята неприложимост в житейската практика на човечеството. Мъдруването не е важно. действието е целта на нашето съществуване.
цитирай
10. krivoshapkova - "Мъдруването не е важно. действието е целта на нашето съществуване."
07.08.2011 11:26
:)) Докато мъдрите се намъдруват, лудите се налудуват , нали? :))

Дали наистина няма нужда от философия този свят? Питам се тогава как въобще може да има някакво развитие без концепт за света? Как човекът гради, руши или видоизменя околната действителност без идея за нея и собственото си място в света? Човекът въздейства върху света, без това въздействие не би просъществувал досега. Каква е гледната точка ( философската парадигма) , е друг въпрос. Но идея винаги има. И тя не " пада " свисше, а се ражда в дейността и в отношенията. Точно така- в онези взаимодействия между производствани сили и производителни отношения, колкото и марксистки( или не знам как оцветени) да ви се виждат. Нека не приравняваме светогледа и философията до емоционално обременени (от близки или по- далечни исторически събития ) възклицания.
цитирай
11. strianakiev - Не сте ли си задавали въпроса?...
08.08.2011 16:04
Как е съществувал светът преди да се "появят" философите? Мнозинството от хората изобщо не се вълнуват от философските парадигми, те дори не знаят, какво е това и са много по щасливи и ефективни в живота си. Човекът се стреми да подреди света по своя схема и представа и много е недоволен, когато това не се случва и постоянно си задава въпроса "Защо се случи точно обратното на това, което аз планирах?" Сталин си поставя целта да стане световен господар и мобилизира целия ресурс на най-голямата страна за да реализира идеите на болните мозъци на Маркс и Енгелс за световна победа на комунизма, която не се реализира. Резултата беше трагичен за цялото овечество. Десетки милиони човешки жертви и огромни загуби на енергия така необходима за човешкия прогрес. На всички беше ясно, че комунизма е утопия и ще донесе само трагедии, но страха сковаваше цялото човечество и никой не пожела да осъди главния виновник марксиско ленинската парадигма, която гласно или неглсно беше приета, като нещо прогресивно. Човешката самонадеяност и горделивост е в основата на нашата трагедия.
цитирай
12. krivoshapkova - :))
11.08.2011 22:01

"В света от всичко най-справедливо е разпределен разумът: никой не се оплаква, че са го минали."
Рене Декарт
цитирай
13. strianakiev - Разума и емоцията...
12.08.2011 15:44
Интересна тема. Първоначално съществува само емоцията (усещането). С раждането на човешкия индивид и съприкосновението му с новата среда, чрез петте му сетива започва изграждането на разума. Така, че разума е опитност придобита от индивида в процеса на "усвояване" на "матрицата" предложена му от средата в която битува. При цялото ми уважение към Рене Декарт разума не се раздава, като баница а се воюва от индивида от средата в която той попада. Хората се различават само по своя разум сиреч по действията си. Както се казва ...по действията им ще ги познаете... Природата ни е дала емоции и сетива и с тяхна помощ сме длъжни да изградим разумя си. Ако останем само с емоциите си ще си останем биологични индивиди, които действат инстинктивно. Въздействие - реакция. Ще бъдем безгрешни и точни, като машините и животните, но няма да можем да променим света в който битуваме.
цитирай
14. krivoshapkova - :))
12.08.2011 22:33
Съгласна съм.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krivoshapkova
Категория: Технологии
Прочетен: 407029
Постинги: 115
Коментари: 458
Гласове: 8170