Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2013 12:05 - Безсмъртното тяло или безсмъртната личност
Автор: krivoshapkova Категория: Технологии   
Прочетен: 3505 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 09.07.2013 12:06


Безсмъртното тяло или безсмъртната личност?- въпросът, който се превърна в крайъгълен камък на разсъжденията по време на дебата от серията дебати, организирани от Център за култура и дебат „ Червената къща” (http://www.redhouse-sofia.org) съвместно с д-р Стоян Ставру.

Вече повече от година докторът по Гражданско и семейно право Стоян Ставру(http://www.challengingthelaw.com/) провокира мисленето на медици, психолози, философи, на студентите си по право с цикъл дискусии и дебати от серията „Биоетика и биоправо: Осмели се да питаш!” Последният за този сезон дебат « Безсмъртното тяло» ( 4 юли 2013г.) постави въпросите за правото като регулатор на обществените отношения и гарант за неприкосновеността на личността. Съвместно с д-р Таню Колев, автор на книгата „ Лично безсмъртие без мистика и религия”, участниците в дебата се ангажираха с прогнозирането на варианти за кибернетично безсмъртие на личността и акцентите на правовите отношения в едно общество, придобило шанс за безсмъртие, надхвърлило пределите на биологията и инстинкта.

Какво е кибернетичното безсмъртие и какви са последиците като юридическа претенция?

Заложник ли е човекът на гените или може да бъде свободен и да определя сам посоката на развитието си? А обществото?

Личността или тялото, като неин носител, ще е обект на правото при пренасянето на личността в поредица от усъвършенствани носители?

За целите на живота и за смъртта като неизбежност или като избор...- тези и още редица други въпроси поставиха началото на дискусия, на която времето на за един дебат е крайно ограничено.

Целият запис на дискусията може да проследите на следните линкове:
http://www.youtube.com/watch?v=DS6DGKLGHUM&list=PLIZm6F2-xzz23-6oBmz4XHtczVY7x_y0u - (1част)

http://www.youtube.com/watch?v=y_dH7_WZn2k&list=PLIZm6F2-xzz23-6oBmz4XHtczVY7x_y0u - (2 част)

Сдружение „ Sub specie aeternitatis” изказва своята благодарност на д-р Ставру за предоставената възможност за представяне на идеята за безсмъртие и най- актуалните научни постижения в тази посока. Изказваме благодарност и на модератора Ирина Недева за професионализма и отличната презентация.


http://bg.subspecieaeternitatis.org/index.php?option=com_content&view=article&id=39:2013-07-08-19-39-08&catid=8:2011-07-08-09-56-36&Itemid=12



 




Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krivoshapkova
Категория: Технологии
Прочетен: 406858
Постинги: 115
Коментари: 458
Гласове: 8170