Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2015 23:35 - Възможности и пътища
Автор: krivoshapkova Категория: Технологии   
Прочетен: 1920 Коментари: 0 Гласове:
4



 възможности и пътища
                                  избори


............

Един гълъб, обхванат от жажда, като видял нарисуван на картина съд с вода, помислил, че е истински. Затова се устремил със силен крясък и изведнъж се блъснал в картината. И станало така, че си наранил крилата, паднал на земята и един човек, който се случил там, го уловил.

Така някои хора, подтиквани от силна страст, се залавят необмислено за някои неща и без да очакват, ги постига гибел.

                                                                                    Езоп

.............

 

“ Нещата имат собствен живот — тръбеше циганинът грубо, — цялата работа е да им пробудиш душата“. Хосе-Аркадио Буендия, чието безмерно въображение отиваше винаги отвъд находчивостта на природата, и още по-нататък от чудото и магията, си помисли, че е възможно да използува онова безполезно изобретение...” / Маркес “Сто години самота”/

 .................

Това са изтънчени старчета. Следобед изпушват по две лули опиум, което ги отморява и освежава мисълта им, а сетне цяла нощ будуват с прекрасно прочистени глави. Аз почтително поставих своя въпрос на един от тези мъдреци, прочетох му текста и споделих какво съм разбрал. На другата нощ ме чакаха четирима, поканиха ме да вляза и разисквахме цялата нощ. Представете си четирима престарели господа, като най-младият е вече над деветдесетте, които изучават староеврейски! Повикаха един начетен равин и се заеха да учат, сякаш са деца. Граматика, упражнения, думи, прости изречения. Ах, как искаха всичко да изпипат! И стигнаха до зародиша на нещата. Е, да можехте, мистър Хамилтън, да присъствате на тези нощни спорове и дискусии! Въпросите, разчепкването им и тази чудесна промисъл… тази красива промисъл! Като минаха две години, почувствахме, че вече сме в състояние да се заемем с тия ваши шестнайсет стиха от четвърта глава на Битието. Моите старейшини сметнаха също като мен, че думите „ти трябва“ и „победи го“ са много съществени. И ето в какво се състоеше златното зрънце, до което се добрахме след цялото ровене: „Ти можеш“, „Ти можеш да надвиеш греха“. Старейшините се усмихваха и кимаха, разбирайки, че тези години са били добре оползотворени. Вън от всичко това ги измъкна от техните китайски черупки и в момента изучават старогръцки.”

/ Стайнбек “ На изток от рая”/

 




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krivoshapkova
Категория: Технологии
Прочетен: 407097
Постинги: 115
Коментари: 458
Гласове: 8170